Evenementen

Hartweek 2015

Hartweek 2015

Gedurende de Hartweek zullen vertegenwoordigers van de Stichting Hart voor Bonaire aanwezig zijn in de verschillende doktersklinieken op Bonaire. U kunt dan bij ons terecht voor vragen over de gezondheid van uw hart in het algemeen, maar ook vragen die meer gericht zijn op uw eigen hart. Daarnaast geven wij informatie over de cursussen voor reanimatie en het gebruik van AED’s. U kunt uw vragen stellen in het Papiamentu en het Nederlands.
Tijdstip: elke dag tussen 10:30 en 11:30:
Locaties:

16 november dokterskliniek Noord di Salinja

17 november dokterskliniek Rincon

18 november dokterskliniek Nikiboko

19 november dokterskliniek Antriol

20 november dokterskliniek Dr. Hermelijn

 

Evenement 2014

Hartweek 2014 op Bonaire in teken van voorlichting en preventie in de strijd tegen hart- en vaatziekten

 

De Hartweek gaat op Bonaire van start op maandag 10 november aanstaande, met de plaatsing van een AED in Ka’ i Mimima te Tera Kora. Vanaf deze maandag tot en met vrijdag 14 november zal elke ochtend in het ziekenhuis en in de verschillende gezondheidscentra in de wijken, informatie worden gegeven over het voorkomen van hart- en vaatziekten en de mogelijkheden voor het volgen van een BLS/AED cursus.

Op 10 november aanstaande zal om 9 uur in de ochtend een AED worden overhandigd aan Ka’i Mimima. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat helpt bij het reanimeren van iemand met een hartstilstand. De installatie van deze AED is een grote stap in de realisatie van de totale 6-minutenzone op Bonaire en met name voor de bario Tera Kora. Hierdoor wordt het mogelijk om binnen 6 minuten alle handelingen uit te voeren die nodig zijn bij een hartstilstand, zodat de overlevingskans na een hartstilstand 25% kan worden. De plaatsing van deze AED is mogelijk gemaakt na een gulle gift van de Rotary Club Bonaire. De overhandiging van de AED zal daarom plaatsvinden door de heer Herbert Domacasse, voorzitter van de Rotary Club, aan een vertegenwoordiger van Fundashon Mariadal. Deze overhandiging is daarmee dan ook het startschot van de Hartweek.

Daarnaast zal maandag 10 tot en met vrijdag 14 november dagelijks van 9 tot 10 uur een informatiestand van de Hartstichting staan in de portiersloge van Fundashon Mariadal. Deze stand zal afwisselend door vrijwilligers van de Hartstichting van de Fundashon Hart voor Bonaire worden bemand. Tussen 10:30 en 11:30 zal daarna iedere dag in een ander bario gezondheid centrum de Hartstichting samen met cardioloog mevrouw Ellen Leusveld beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden. Van maandag tot en met vrijdag zullen de volgende bario gezondheidscentra opeenvolgend hiervoor geopend zijn: Playa (praktijk Dr. Hermelijn), Rincon (praktijk Dr. Castro), Tera Kora (praktijk Dr. Dorville), Antriol (praktijk Dr. Bernabella), Nort i Salina (praktijk Dr. Lont).

Bij de informatiestands in het ziekenhuis en in de bario gezondheid centra kunnen concrete vragen worden gesteld over het voorkomen van hart- en vaatziekten, en daarnaast is er informatie beschikbaar over de mogelijkheden voor het volgen van een BLS/AED cursus. In deze cursus wordt geleerd hoe een hartstilstand herkend kan worden, wat als eerste gedaan moet worden, hoe te reanimeren, in welk tempo, en hoe de AED moet worden aangesloten en bediend.

De stichting Hart voor Bonaire werkt samen met de Hartstichting Nederland en de Curaçao Hartfoundation, met als doelstelling het geven van onderwijs in het leren van reanimatie, het geven van instructie van het gebruik van een AED, alsmede het opzetten van een Preventie programma ter voorkoming van hartfalen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de Stichting Hart voor Bonaire via de website: www.hartvoorbonaire.org .